WCTAG Dao Camp Rogla 2008

Drugi teden v juliju sem na Rogli dopustoval prav v času, ko se je tam odvijal deseti Dao Camp nemške podružnice svetovne zveze družine Chen iz Chenjiagoua na Kitajskem. Celotno ime združenja je World Chen Taijiquan Association (WCTA), nemška podružnica ima na koncu kratice še ime države, Germany (WCTAG).

WCTA in njeno nemško zvezo sta leta 1994 skupaj ustanovila Chen Xiaowang (Chenjiagou, Kitajska) in Jan Silberstorff (Hamburg, Nemčija) in od takrat je nemška zveza tudi najbolj aktivna podružnica WCTA na zahodu. Zveza je nastala z namenom širitve in ohranjanja izvornega taijiquana družine Chen.

Ena od vsakoletnih aktivnosti WCTAG je ozvedba Dao Campa, ki je letos že desetič potekal na Rogli. Tudi letos je prišel, kakor ga imenujejo, veliki mojster (grandmaster, GM) Chen Xiaowang. Takole na oko je sodelovali približno 120 ljudi vseh starosti, večina je imela začetno težavnostno stopnjo veščine že za seboj. Program in cenik Dao Campa si lahko ogledate tukaj.

Sam na kampu nisem sodeloval, sem si pa nekajkrat ogledal potek vaj in delavnic, ter se pogovarjal z nekaterimi udeleženci, med ostalimi tudi z Janom Silverstorffom. Jan se je izkazal za zelo komunikativnega, zgovornega in prijetnega človeka. Znotraj organizacije WCTA ima status strokovnega voditelja programa (ausbildungsleiter), kar je najvišji nivo znotraj podružnic. WCTA ima podrobno izdelan sistem izobraževanja. Nivo pod vodjo programa je vaditelj (ausbilder), trenutno jih je v WCTAG šest, od lanske jeseni tudi prva ženska. Claudia Mohr je za pridobitev naziva lani jeseni opravila sedem urni izpit, deloma pred Chen Xiaowangom. Nazivi si potem sledijo takole: učitelj, vodja tečajev in vodja vaj ali asistent na vajah. Za vodjo vaj je potrebno dokazljivo delati vsaj dve leti, za vodjo tečajev štiri, za učitelja osem, za vaditelja pa vsaj deset let. Več o sistemu poklicnega izobraževanja lahko izveste tukaj (v Nemčiji) in tukaj (v Avstriji).

Vsi člani in članice WCTA ob vpisu v zvezo dobijo izkaznice, kamor se vpisujejo opravljeni izpiti ali sodelovanja na seminarjih, delavnicah in podobno.

Sistem izobraževanja je del vsenemško sprejetega sistema izobraževanja znotraj krovnega združenja za taijiquan in qigong.

Silberstorff je že nekaj let osebni učenec Chen Xiaowanga in tudi uradni družinski član Chenov iz Chenjiagoua. Kar pomeni, da je v taiji in ostale borilne veščine vložil večino svojega časa in talenta. Leta 1989 je položil izpit za učitelja borilnih veščin pred kitajsko državno komisijo za borilne veščine, ime pa si je ustvaril s sodelovanjem (in zmagovanjem) na številnih turnirjih. Mnogokrat je bil izzvan na dvoboj, čeprav dueliranje zavrača. Sam sem bil zelo presenečen ob dejstvu, da takšen način merjenja veščine in moči še zmeraj obstaja.

Pri WCTA pravijo, da šola deluje po načelu družine, kar pomeni dvoje: da med člani ni skrivnosti in da se z načinom življenja poskuša čim bolj približati ruralnemu ali kmečkemu načinu življenja. Verjetno s tem mislijo naraven način življenja in trdo delo. Iz tega izhaja tudi tradicija retreata (angl.) oziroma umika iz sveta in osredotočanja na vadbo veščine. Kitajski izraz za umik je „grenka hrana“.

WCTA je zelo uspešen pri širjenju šole zaradi transparentne organiziranosti, možnosti pridobitve resne poklicne izobrazbe in uglednega ter izobraženega vodstva. Šola gradi na osebnosti in znanju Chen Xiaowanga in Jana Silberstorffa. Združenje izdaja letno strokovno revijo, priročnike, DVD-je in ostalo literaturo. Vse našteto je bilo moč kupiti tudi na Dao Campu, kjer so prodajali tudi meče in obleke. Kovinski meč s fiksno konico je stal 70 evrov.

Sam sem nabavil izvod revije za 2008 in zbornik najboljsih člankov o taijiquanu iz let 1993-95.

Dao Camp je na Rogli letos potekal zadnjič, ker ga bodo zaradi prevelikega vrveža in razvoja turizma na Rogli preselili, verjetno v Bolgarijo.

Dao Camp priporočam resnim vadbenikom in vadbenicam, predznanje šole Chen je priporočljivo.

Advertisements

7 komentarjev

 1. Pozdravljeni, v minulih desetih letih sem bil vsaj štirikrat na rogli na dao campu. Veseli me, da ste si vzeli čas za ogled vadbe in pogovor z Janom. Mimogrede:oleg Jana je bilo tam še precej drugih zanimivih ljudi, ki prihajajo v TJQ iz drugih borilnih veščin in so v svojih okoljih generatorji vadbe chen stila (Hrvaška, Bih, Poljska, Italija). V Sloveniji nas je peščica, ki že več let vztrajno vadimo chen, če vas kaj zanima, se lahko slišiva, vidiva.
  Rad bi popravil dve malenkosti v vašem tekstu. Retreat (umik) je res del tradicionalne vabde za člane družine Chen, a se vanj danes ne umikajo več, ker pomeni triletno osamo in to potem, ko je kandidat za retreat dosegel že takorekoč mojstrsrko stopnjo obvladovanja veščine. Chen Yu (bratranec Xiaowanga), ki danes vodi vadbo v Beijingu je bil se mi zdi, zadnji, ki je poskušal izpeljati ta finalni test, a ga je prekinil. v tem triletnem umiku, adept do konca izpili svoje poznavanje veščine. izraz chi ku pa pomeni dobesedno jesti grenko in se nanaša na trdo delo pri vadbi borilnih veščin. Uporabljajo ga v vseh kitajskih borilnih veščinah, tako mehkih kot trdih, ne le v chen taijiquanu.
  lep pozdrav
  brane

  Všeč mi je

  • Brane,
   hvala za pojasnila in komentar. Me veseli, da ste se oglasili kot nekdo, ki je sam sodeloval na Dao Campu. Obstaja kdo v Sloveniji, ki se bolj formalizirano ukvarja s WCTA šolo? Kolikor mi je znano, Chen stil organizirano in javno poučujeta Marjan Dogša in Chen Shining. Poznate še koga? Se WCTA(G)-jevci kje dobivate in vadite?
   Kar se obiskovalcev Dao Campa tiče, sem opazil, da je tam bilo kar nekaj posameznikov in posameznic, ki so izstopali po poznavanju borilnih veščin, bežno spoznal sem nekega gospoda iz Zagreba.

   Sonca,
   borut

   Všeč mi je

 2. Borut,
  Kolikor mi je znano, si je Dogša vzel dvomesečni tečaj chen stila na kitajskem, sicer pa se je učil prek video kaset (????). Pri njem sem vadil več let, dokler nisem prišel na roglo in spoznal družine Chen. Bilo nas je kakšnih 10, ki smo se odločili vaditi chen stil in pri tem nam je prvi dve leto pomagal Jasminko Miklec iz Zg, ki ima tam že kar veliko skupino. Potem smo se, kot je v Sloveniji običaj, razšli in zdaj nas kakšnih pet, šest vadi več ali manj vsak po svoje. Eno skupinico ima Biljana, na obali jih je nekaj v okviru društva Beli žerjav, pa tudi jaz imam v lj skupinico treh učencev. V lj sicer prihaja Chen Yun, najstarejši sin Chen Xiowanga, mislim da enkrat na leto, takrat ko obišče tudi Zg. Prihaja tudi Oskar iz Amsterdama, prav tako učenec starega mojstra, ki hkrati obišče tudi Zg. V Zg. je pred dvema letoma začel prihajati (vsako leto na pomlad) tudi stari mojster Chen Xiaowang, tako da se nekaj seminarjev v Lj in Zg. (kjer nas vedno zelo gostoljubno sprejmejo in celo prenočijo) kar nabere. sam sem tudi redni član wctag, kar sicer ni nobena obveznost, če želim na njihove seminarje v Nemćiji in na Poljskem. Poleg naštetih seminarjev, in tu je bila še ROgla, se vsako leto odločim še za vsaj enega do dva seminarja s starim mojstor Xiaowangom kje v Evropi (vz evropa je še kar poceni), tako da je mogoče biti kar dovolj v stiku z mojstri te veščine.
  Lep pozdrav

  Všeč mi je

 3. Brane,
  hvala za zelo koristne informacije, ki bodo zanimale marsikoga.
  Mogoče bi bilo koristno tudi, če bi tudi na tem blogu objavil kje vadite (če je skupina odprtega tipa) in če bodo kje v bližini kakšni WCTA(G) seminarji.

  Všeč mi je

 4. […] časom pa sem na tem blogu že pisal o sistemu certificiranja znanja v Nemčiji in standardih poučevanja v […]

  Všeč mi je

 5. […] Odličen intervju z Janom Silberstorffom, ki je dolgoletni učenec Chen Xiaowanga, predan učitelj, ustanovitelj in vodja nemške podružnice World Chenxiaowang Taijiquan Association, avtor mnogih knjig in prijeten možakar z značilno (punk ali “bundesliga”) pričesko. V Sloveniji smo ga lahko videlavali in srečevali na poletnih delavnicah na Rogli. […]

  Všeč mi je

 6. […] CSN, ki ga vodi velemojster Chen Shining, http://www.taiji.si). CXW je pred leti več let zapored vodil seminarje na Rogli, ki jih je organizirala nemška Chen […]

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: